Bent u al gehackt?

“Als ICT-beheerder was ik altijd vol vertrouwen in de beveiligingsmaatregelen die we hadden genomen om onze systemen te beschermen tegen cyberaanvallen. We hadden geavanceerde firewalls, antivirussoftware en verschillende beveiligingsprotocollen ingevoerd. Ik was ervan overtuigd dat we de beste maatregelen hadden genomen om ons te beschermen tegen cyberaanvallen.

Maar toen ik op een ochtend mijn computer aanzette en zag dat er verschillende meldingen van gebruikers waren binnen gekomen dat systemen niet werkten, sloeg de schrik me om het hart. Ik opende meteen het dashboard van ons beveiligingssysteem en zag dat er geen meldingen waren. Na verder onderzoek bleek dat er een hacker aanwezig was in onze systemen. De hacker had zich toegang verschaft tot ons netwerk en was op zoek gegaan naar waardevolle informatie.

Ik kon niet geloven dat dit ons was overkomen. We hadden alles gedaan wat we konden om ons te beschermen tegen hackers en toch was het ons niet gelukt om een hack te voorkomen. Ik ging meteen aan de slag om te achterhalen hoe de hacker binnen was gekomen en welke activiteiten hij had uitgevoerd.

Al snel kwam ik erachter dat de hacker al een aantal maanden activiteiten had ontplooid waarop onze beveiligingsmaatregelen niet hadden gereageerd. Dit was voor mij een eyeopener. Ik realiseerde me dat hackers steeds slimmer worden en dat we onze beveiligingsmaatregelen moesten aanpassen om onszelf te beschermen tegen de nieuwste bedreigingen.

Ik ging op zoek naar oplossingen en kwam tot de conclusie dat we een SOC nodig hadden. Een Security Operations Center is een gespecialiseerde service die gespecialiseerd is in het monitoren en detecteren van ongewenste activiteiten binnen onze systemen. Door het afnemen van een SOC service zouden we veel beter in staat zijn om cyberaanvallen te detecteren en te voorkomen.

Na een grondig onderzoek van verschillende SOC service providers, kozen we voor het SOC van Data4 Cyber Security die ons op maat gemaakte oplossingen kon bieden voor onze specifieke beveiligingsbehoeften. Data4 Cyber Security richtte verschillende beveiligingsmechanismen in, zoals geavanceerde detectietechnologieën, waaronder Machine Learning en logcorrelatie, die snel op de hoogte zouden zijn van ongewenste activiteiten en ons waarschuwen wanneer er verdachte activiteiten plaatsvinden.

De implementatie van het SOC heeft ons niet alleen meer gemoedsrust gegeven, maar ook betere bescherming geboden tegen cyberaanvallen. We voelen ons nu veel veiliger, wetende dat we een partner hebben die ons helpt bij het beschermen van ons netwerk en onze bedrijfsgegevens. Als ICT-beheerder realiseer ik me nu meer dan ooit hoe belangrijk het is om te investeren in een goede beveiliging en detectie van ongewenste activiteiten, om ons bedrijf en onze klanten te beschermen tegen de groeiende dreiging van cyberaanvallen.”


--- Een ontzorgde ICT-Beheerder